Hvad er stress?
Og hvordan mærker man, at man har stress?
Stress er nødvendigt for, at vi kan overleve. Stress gør, at vi kan yde noget ekstra, især i pressede situationer. Stress er fint i korte perioder, men stress over lange perioder (uger, måneder eller år) skaber alvorlig stress, og dermed opstår der flere og flere alvorlige stresssymptomer. Langvarig og alvorlig stress er ”her og nu-stress”, som har stået på i al for lang tid, og som har hobet sig op.
Det er vigtigt at understrege, at stress ikke er en sygdom, som skal kureres med f.eks. medicin. Stress er en overbelastning af det fysiske og psykiske – ja faktisk hele nervesystemet. Og det skal behandles! Stress skal tages alvorligt, da følgevirkningerne af langvarig stress kan være meget alvorlige. Jo hurtigere du kommer i gang med et forløb og tager hånd om din stress, jo bedre.
Stress kan opstå af mange forskellige årsager. Måske har der været mange forandringer på arbejdet, i privatlivet eller en blanding. Du har været presset og haft travlt i langt tid, eller måske er det dine egne tanker og bekymringer, som stresser dig allermest. Der kan være rigtige mange grunde, og ingen af dem er ”forkerte” eller ”mærkelige”. Alle kan blive alvorligt stressede, hvis omstændighederne er til det. Det er helt naturligt, og der er hjælp at hente.
Symptomer på stress kan vise sig på rigtig mange forskellige måder. Det kan være hjertebanken, søvnbesvær, svært ved at huske, uro i kroppen, tankemylder, en følelse af hele tiden at være på vagt. Du kan mere tavs og indadvendt, end du plejer at være, eller du kan opleve at en kronisk sygdom forværres.
Dette er kun nogle få eksempler, for stresssymptomer er meget individuelle og forskellige. Det vigtigste er, at du reagerer på dem hurtigt, så de ikke bliver værre.
Det positive ved stresssymptomerne er, at de er der for at fortælle dig noget vigtigt. De er der for at hjælpe dig – en slags advarselslampe, som fortæller dig, at du bør stoppe op.